INTERVJU MED KJELL JENSVOLL

”Eg har stie her og sælt fesk i Bærum i over fire år”

Alle som har en eller annen relasjon til Harstad, har interesse for oss i Harstadklubben. Det gjelder selvsagt også grovfjæringer som Kjell Jensvoll (46) som driver fiskehandel fra en stasjonær tilhengervogn på Haslum i Bærum. Like ved rundkjøringen her er vogna og plakatene hans godt synlige for en stri strøm av bilkjørende bæringer.
Kjell Jensvoll





Foto: Gunnar Reppen

”Fiskeboden” står det på det beskjedne, hjemmelagde skiltet hans. Vi kjører her ofte og har fattet interesse for både mannen og produktene hans. Denne gangen har vi stoppet opp og tatt frem skrivesaker og fotoapparat. Og det er ikke vanskelig å slå av en ”harstadprat”, for i Harstad er han født, og der har han mange slektninger.

- Harstad har jo alltid vært byen vår, i alle fall for oss på Grov, og jeg har flere slektninger i Harstad, blant dem min søster Hildur Jensvoll Madsen og onkel Henry Nygård på Møkkeland, svarer Kjell på uforfalsket grovfjorddialekt. Denne dialekten kommer klart til uttrykk som svar på vårt spørsmål om hvor lenge han har hold på med den gesjeften?

- Eg har stie her i over fire år, sier han.

”Stie”, tenker vi, det er en lite urban talemåte, selv i Harstad. Og dette får oss til å dreie samtalen inn på språk og dialektbrukt for en nordlending i Bærum. Og Kjell er helt bevisst på å bruke sin egen dialekt. Noen ganger må han jo jatte med sine kunder, og sier at han jo ikke kan korrigere dem hver gang de snakker om ”halen” på fisken. Jo, dialekt, rettskrivning og språkhistorie er en interesse som også ligger til familien. Han har en bror og en søster som har vært aktive i Riksmålsforbundet. Dessuten aner vi at dialekten er en del av forretningskonseptet, for, som han sier: Fisk og nordnorsk språk hører liksom sammen, og det har han tro på at kundene ser på som en garanti for kvalitet.

For kvalitet er et nøkkelord. Man holder ikke ut vinter etter vinter i en åpen fiskebod hvis man ikke har trofaste kunder. I denne businessen er det bare kvalitet som gjelder. Har man det, kan man også ta riktig pris for varene, sier Kjell.

- Du skjønner at bærumsfruene liker at jeg prater og jåsser litt med dem. Det er en myte at fruene er så fine og stive her nede. Men jeg kjenner etter hvert grensene og holder meg innenfor.

På spørsmål om han har mange harstadværinger som kunder, kan han fortelle at han hadde fem av dem på besøk her om dagen. Og det er alltid hyggelig med en prat om felles kjente, bedyrer han.

Det hele startet etter at han hadde vært fisker i Grov i 17 år. Da leverte han fisken hos Holst i Harstad. Så kom han sørover midt i krabbesesongen, og bæringene var gale etter krabbe. Et forsøk på å drive på østkanten av Oslo var ikke så vellykket, så det ble Bærum. Og her går det så godt at han til høsten skal flytte innendørs i huset han nå står rett utenfor under firmanavnet Jensvoll Fisk. Da mener han at han blir oppfattet mer seriøst og får mer orden på alle ting. Da vil han også få hjelp av sin samboer, som er en kløpper i å fortelle folk hvordan fisk skal tilberedes.

30.05.06 - gr