INTERVJU MED HELGE J STØRKERSEN

”Spionjeger” med kongens gull

Helge Størkersen (69) har det meste av sitt voksne liv arbeidet med sikkerhet, og er som navnet kanskje røper, opprinnelig kvæfjæring. Han har sin utdannelse fra politi og forsvar. Da Norges Industriforbund og Norsk Arbeidsgiverforening i 1978 opprettet Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), ble Helge tilsatt som organisasjonens første direktør. Stillingen hadde han til han gikk av med pensjon i 2001. NSR er et rådgivende organ for norsk næringsliv i sikkerhetsspørsmål som knytter seg til spionasje, sabotasje, terrorisme, organisert kriminalitet og datakriminalitet. For sitt arbeid med sikkerheten i næringslivet ble Helge i 2000 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.

Helge Størkersen

Helges er født og oppvokst på en bondegård i Dale i Kvæfjord og var eldst av 5 søsken. Følgelig er han odelsgutt. Det har han tatt konsekvensene av. For noen år siden overtok han gården i Dale. Der har han tatt vare på familiens tradisjoner på en høyst orginal måte. Han har gjort fjøs og låve om til gårdsmuseum, og i naustet har han et antall båter med tilhørende bruksredskaper. På den måten kan han fortelle bygdefolket, tilreisende og sin egen slekt om livet til fiskerbonden opp gjennom tidene. I de senere år har det vært holdt olsokfest/låvefest på gården til glede for bygdefolket. Dette har vært meget populært og gjort gården til et levende museum.

Hans store hobby har vært knyttet til idretten. De siste 25 årene har han vært aktiv med i Oppegård Idrettslag som har ca. 2000 medlemmer. I store deler av perioden har han enten vært styreleder eller daglig leder. Hele tiden har han vært sterkt engasjert i arbeidet med å få reist et idrettshus i lokalsamfunnet og har ledet dette arbeidet fra A til Å. Riktignok måtte han bruke sine fire første år som pensjonist for å få fullført prosjektet. Imidlertid er huset på plass, alle regninger betalt og han kan puste lettet ut.
De sist 20 år har han også vært medlem av Oppegård Rotaryklubb. Der har han nettopp gjennomført en periode som president. Helge har dessuten vært president i ASIS Norway. ASIS (American Society for Industrial Security) International er verdens største industrisikkerherhetsorganisasjon med hovedkvarter i USA. Helge er som eneste nordmann utnevnt til Life Member i ASIS Internastional.

Tilknytningen til Harstad har han gjennom sin mor Erna Sletten. Hun var datter til Hans Sletten som bodde i Fjorgata 2 i Harstad og kona Josfine som døde før Helge ble født. I dag står Hotell Viking på tomta til morfaren som et monument over at alt er forgjengelig. Helge har også gått på J. Mehus’ handelsskole i Harstad og bodde da i Evensengården hos Bera Evensen. Rett etter handelsskolen jobbet han en periode i SAS på sjøflyhavna i Harstad. Dette skulle i sum rettferdigjøre hans medlemskap i Harstadklubben – da også kvæfjæringer og andre gode naboer til Harstad er velkommen i Harstadklubben.

Født 21. august 1936 i Dale i Kvæfjord
Bosted: Nordliveien 10, 1415 Oppegård
Var gift i 30 år
Har to voksne barn, 5 barnebarn, og en god venn i Tove som er fra Bø i Vesterålen.
Eldste gjenlevende slektning er faren; Per Størkersen (94) som bor på Kvæfjordheimen

Utdannelse:
Realskolen (1953)
J. Mehus’handelsskole (1954)
BSHTK & HI i Bergen (1956)
Forsvarets gymnas i Halden (1959)
Poliskolen (1963)
Forsvarets høgskole: 
(Informasjonskurset (1979), Totalforsvarskurset (1983) og  Sjefskurset (1987).
En lang rekke kurs i inn og utland.

Arbeid
Offiser i Hæren (5 år)
Polititjenstemann ved Oslo politikammer (5 år)
Befal ved FN-styrkene i Gaza og Kongo (1 år)
Leder av Industrisikkerhetsseksjonen i FO/S (12 år)
Direktør for Næringslivets Sikkerhetsråd, NHO (23 år)
Seniorrådgiver/proff II ved NTNU - 20% stilling (3 år)
Daglig leder i Oppegård Idrettslag som pensjonist (4 år)              
Deltatt i flere utvalg og komiteer

gr april 2006

Bonderomantisk bryllup for Sigrid og Helge 31. juli 2010

Tidligere nestleder og styremedlem i Harstadklubben og arrangør av våre møljefester på Idrettshuset i Oppegård, Helge Størkersen giftet seg med sin kjære Sigrid Isaksen i sommer. Bryllupet, med 85 gjester, fant sted på Helges gård og barndomshjem på Dale i Kvæfjord. Rammen rundt bryllupet var et fiskarbondemiljø.

Fiskehjell

Selve vielsen foregikk under en fiskehjell med ei hesje som vegg, og gården var pyntet med utstilte kjerrer, karjoler og jordbruksredskaper. Gårdens gamle og første traktor, en Massey-Ferguson, besørget brudeferden til festmiddagen på Rå hagebruksskole. Middagen var en kulturell opplevelse. Bryllupsfesten ble avsluttet på låven på Dale og Kvæfjordkake ble selvfølgelig servert til kaffen.
Ekteparet har overtatt gårdsbruket på Dale og skal bosette seg der, selv om det tidvis kan bli aktuelt å bo i Tromsø der Sigrid er overlege på UNN.

Harstadklubben i Oslo gratulerer!

Epilog

Etter en begivenhetsrik dag på Dale og Borkenes, fortsatte bryllupsfesten den etterfølgende uke, slik som det sømmer seg på landet.
Søndag var 40 av gjestene på en fire-timers tur med den 140-år gamle seilskuta Anna Rogde fra Kulturhuskaia i Harstad. Turen gikk ut Vågsfjorden mellom Måga og Trondenes, deretter vestlig kurs gjennom Toppsundet forbi Grytøya, Aune og Elgsnes. Været var strålende etter den regntunge bryllupsdagen. Alle satt oppe på dekk, noen i shorts og T-skjorte. Musikerne fra Tromsø-bandet sto for underholdningen og ellers var det historier fra skipper Eriksen samt innslag fra en av mannskapet, Haukebø, om skutas lange historie og hvordan den havnet i Harstad. Kaffe og vaffelkaker ble servert i byssa.
Etter å ha rundet Elgsnes og satt kursen sørover retning Borkenes, ble skipperen oppringt fra redningssentralen i Bodø om å delta i et søk etter en mulig veltet båt med to mann ombord i Kasfjorden. Her deltok både redningshelikopter, sjøredningstjenesten, politiet og brannvesenet, men etter et par timer uten resultat ble aksjonen avblåst og konkludert med at det var falsk alarm. Takk og pris for det, men vi om bord ble en erfaring rikere, og etter hvert veldig sulten. Etter en tallerken tomatsuppe fortsatte ferden til Borkenes, der vi fortøyde ved en kai i sentrum. Derfra gikk vi i samlet flokk opp til Hagebruksskolen der varm fiskesuppe og flatbrød ventet oss. Skal si en blir sulten i frisk havluft!
Senere i uken gikk de gjenværende gjestende en fjelltur i Dalemarka med omkringliggende heier og fjelltopper og med kafferast på Helges hytte i Utslåtta, en drøy kilometer fra gården. Hytta hadde fått ny terrasse for anledningen. Der var det rikelig med mat og god drikke og stemningen sto i taket. Ja, Helge mente vi kunne løfte taket, – bare vi tok hardt nok i.

Sigrid og Helge

                Bilde av Sigrid og Helge.

Den påfølgende weekenden var det tur til Åsand Brygge, Bø i Vesterålen til en minnerik weekend med sightseeing, overnatting og mye god mat og drikke. Vertskap var Synnøve og Sture som også serverer oss på Harstadklubbens skreimøljefest.  

Åsand Brygge

                Åsand brygge.


Vi besøkte Hovden og ble vist rundt på den nedlagte skolen og på stedet av en flink lokal guide.

Mangekantet stein


                Den mangekantede steinen og den glattpolerte flaten som peker mot Island,
montert av en kunstner fra Island.

Deretter dro gikk turen til Vinje i Bø hvor vi gikk ut til Killi Olsens kjente skulptur ”Mannen fra havet”.

Skulpturen

Mannen fra havet

Noen oppsøkte også grotten hvor vår kjente forfatterinne Regine Normann gjemte seg når hun ville skrive. Som barn bodde hun en tid hos Kildal i Breivika og har brukt Jo og Anders derfra som modeller i sitt forfatterskap.
Turen til Vesterålen ble avsluttet med selskapelig feiring med fantastisk god mat, hovedsakelig med retter av havets delikatesser.
Så var årets bryllup i Kvæfjord over for denne gang og både brudeparet og alle gjester sitter igjen med mange gode minner om ei begivenhetsrik uke.

Harstadklubben i Oslo gratulerer og må bare medgi at vi vil savne både Helge og Sigrid her nede på våre arrangementer!

Per Ole og Svein-Erik sept 2010.